1.23.2010

Şimdi Chai (çay) Vakti




Sonunda İstanbul’a yılın ilk kar taneleri düşmeye başladı. Kimileri bu güzel beyaz manzarayı izlemek için kendini dışarıya attı, kimileri ise evlerinin canımdan bu eşsiz güzelliği izlemeye daldı… Ben bu en son söylediğim kişi tipi arasında yer alıyorum. Kış aylarında en sevdiğim şey, sıcak çayımı alıp sokaktan geçenleri ve havadan pamuk gibi yağan karları izlemektir. Sizde eğer benim gibi bu karlı günleri evinizde manzara izleyerek geçirenlerdenseniz bu yazımda size bahsedeceğim çay tariflerini eminim ki çok beğeneceksiniz.


İlk olarak vermek istediğim tarif yorucu gecen bir gün ardından stresinizi atmanıza yarayacak olan ‘ Thé Maroccain yani Fas Çayı’. Bu çayı ben Lozan’da küçük bir kafede keşfettim ve o günden beri bu çayın hayranı oldum. Fas’lıların bu özel ve kolay çayı yemeklerden sonra ya da yorgun bir günün ardından tercih edebileceğiniz çok güzel bir alternatif. Bu çayı yapmanız için gereken malzemeler (1 kişilik): 2 tatlı kaşığı parfümsüz yeşil çay, bir tutam taze nane (bence her zaman kuru nane yerine taze nane kullanın) ve son olarak alabildiğince toz şeker. Bu çayı yapmak için evinizde varsa minik çaydanlıklar kullanın ( hani şu Alaaddin’in sihirli lambasına benzeyen çaydanlıklar gibi). İlk başta çaydanlığın içine yeşil çaylarınızı koyun ve üzerini kaplayacak şekilde biraz sıcak su koyun. Bunu 1dakika beklettikten sonra suyu süzüp sadece yeşil çay yapraklarını çaydanlıkta bırakın. Sonra elinizdeki taze nane yapraklarını yeşil çay yapraklarıyla karıştırın. Bunun üzerine, içmek istediğiniz kadar sıcak suyu koyun (size tavsiyem 1 bucuk su bardağı sıcak su) ve bu karışıma son olarak 3-4 tane küp şeker atın. Bu çayı yaparken en önemli noktalardan biri de şekeri karıştırmak için metal bir kaşığın kullanılmaması. Çayınızı karıştırmak için ilk önce onu bir bardağa boşaltın ve sonra bu karışımı tekrar minik çaydanlığınıza koyun ve bu işlemi birkaç defa tekrarlayın. Size tavsiyem bu çayı çok sıcak bir şekilde için, sakın çayınızı ısıtmak için mikrodalga kullanmayın ( bazı insanların çaylarını mikrodalgada yapmasına tahammül edemiyorum☺ ) Son olarak çayınızı varsa ince uzun shot bardağı tipinde minik bardaklarda içine çam fıstığı koyarak servis edin, inanıyorum ki bu değişik Fas çayını çok beğeneceksiniz.


İkinci olarak vermek istediğim çay tarifi çok uzaklardan yani Hindistan’dan. Bu çayı çok yakın bir Hint’li arkadaşım (Amisha) sayesinde keşfettim. Hatta bugün kullandığımız çay (hintçede Chai) kelimesinin hintliler tarafından da aynı şekilde tellaffuz edildiğini öğrenince çok şaşırdım. Bu kış günlerinde kendinize uzak doğu kokan bir çay hazırlamak istiyorsanız en doğru adrestesiniz. Gelelim işin en güzel kısmına yani geleneksel ‘Masala Chai’ hazırlanışına. Bu çay için gerekli olan malzemeler (1 kişilik): 2 bardak su, 1 bardak süt (bu miktarı azaltadabilirsiniz), şeker, 1 hazır çay poşeti, 3-4 tane karabiber, ¼ çay kaşığı zencefil tozu, ¼ çay kaşığı karanfil tozu (yoksa 3-4 tane karanfil), ¼ çay kaşığı kakule tozu, ve son olarak çok az tat katması için toz tarçın. Minik bir tencere alın ve bunun içine suyu koyup kaynatın. Kaynayan suyun içine poşet çayınızı ve baharat karışımınızı koyun ve düşük derece de 5 dakika kaynatın. Karışımın köpük yapmaya başladığında içine sütü ve şekeri ilave edin ve bu karışımı 3-4 dakika kısık ateşte kaynatın. Bu işlemi tamamladıktan sonra çayınızı süzgençten geçirin ve sıcak sıcak bu egzotik tadın keyfini çıkartın. ( hintli arkadaşımında söylediği gibi saydığım malzemeleri göz kararı yada zevkinize göre azaltıp ya da çoğaltabilirsiniz.)

No comments: