3.22.2012

Una Franca

            
Geçen sene İtalya’nın Biella şehrinde çok güzel ve özel bir restorana, « Una Franca »’ ya gittim. İtalyan arkadaşım Elisa sayesinde keşfettiğim bu restoran bu güne kadar gittiğim restoranlardan çok ama çok farklıydı…
Restoranın sahibi olan bayan 70 yaşlarında, uzun boylu, yapılı bir kadındı. Şuan kadının adı aklıma gelmiyor ama tek hatırladığım şey, bu restoranı senelerdir kızlarıyla işletmiş olması ve bayanların hiç bir şekilde kocalarını bu işe sokmamalarıydı… Restoran seneler boyunca ailenin kadınlarının çalıştığı ve ilerlettiği bir mekan olmuş. Şuan 3 kuşak restoranda aktif olarak çalışıyormuş.
Una Franca 2 katlı bir restorant ayrıca da otel olarak faaliet göstermekte.. Mekana girdiğinizde biraz şaşırıyorsunuz, çünkü sizi koskoca bir Elvis figürü karşılıyor. Dekorasyon genelde kırmızı, varaklı, country tarzındaki mobilyalardan oluşuyor.. bence bu dekorasyon konusunda biraz el atılması gerek ama yemeklerin ve servisin başarısı dekorasyondaki bu renk uyumsuzluğunu çok güzel kapatıyor..


Gelelim işin en güzel kısmına yani yemeklere !


Masaya oturur oturmaz aperatif içkileriniz geliyor.. Ardından garsonun «  Evet ! Başlıyoruz !  demesiyle Masaya en az 10 çeşit meze, peynir, zeytinyağlı tabakları vs. Gelmeye başlıyor. Bütün bu yemekleri  görünce  « Aman tanrım daha biz birşey sipariş etmedik ki » dememe kalmadan Elisa bana dönüp : « Pınar burada sipariş yoktur, menu de yoktur. Franca ne getirirse onu yeriz ve daha fazlasını isteriz dedi… » Evet, gerçekten de Franca bize 3 saat boyunca mutfakta ne piştiyse… Ne hazırlandıysa getirdi.. Bir sürü peynir, Anti pasti’ler, şarap, salatalar, et çeşitleri vs vs vs.. Hatta restoran sahibi benim yabancı olduğumu duyunca, mutlaka tatmam gereken yerel lezettlerden de masaya koydu.. hepsi birbirinden taze ve lezettli olan yemekler gayet başarılıydı.  


Tam tamına 3 saat boyunca masadan kılımı kıpırdatmadan yemek yedim ! :) Hayatımda bu kadar yemek yediğimi hatırlamıyorum. Yemeklere o kadar dalmıştım ki, çantamdaki fotoğraf makinasını bile çıkarmayı unutmuştum :( Bu yüzden bloga ekleyecek çok fotoğraf elimde yok ama kesinlikle Una Franca’ya bir kere daha uğrayacağım ve bol bol fotoğraf çekeceğim!!
Olurda yolunuz kuzey İtalya’daki Biella’ya düşerse mutlaka ama mutlaka Una Franca’ya uğrayın ve o güzel yemeklerin tadına varın ! Benden söylemesi.. :)

                                                ( Yemekten sonra Siesta!) 

No comments: