8.23.2009

Peynir ve Çikolata Cenneti : İsvicre



Benimle İsviçre’yi ve İsviçre mutfağını keşfetmeye ne dersiniz ? Başlıktan da anlaşılacağı gibi size, Avrupa’nın çikolata ve peyniriyle ünlü olan ülkesinden yani İsviçre’den bahsedeceğim. Ben 2009 senesinin başından beri Lozan’da okuyorum. Burası bir bakıma benim ikinci ülkem gibi oldu ☺ Burada yaşadığım, gördüğüm herşey bana muhteşem bir hayat deneyimi olarak geri dönüyor. İş böyle olunca bende bu blogda size gördüğüm, gezdiğim ve tattığım şeyleri aktarmak istiyorum. Senenin başında arkadaşlarım açtığı bir yemek blogu vardı ve burada bende köşe yazarlığı yapıyordum ama şuan site kapandığı için ne yazıkki yazamiyorum. Bu sebepten dolayı, bilgisayarımın bir köşesinde sakladığım eski köşe yazılarımı buradan sizinle paylaşacağım.

Lezzet yolculuğumuza başlamadan önce size genel olarak ülke hakkında birkaç gerekli bilgi sunmak istiyorum. Bildiğiniz gibi İsviçre ufak ve farklı kültürlere kucak açmış ve bunları harmanlamış olan bir ülke. Bu kültürel harmanın oluşmasındaki en önemli sebeplerden biri İsviçre’nin dört büyük ülkeye (kuzeyde Almanya, güneyde İtalya, batıda Fransa ve doğuda Avusturya) sınır komşusu olması. Bu sınır komşuluğu ister istemez ülkenin farklı göçler almasına böylelikle de ülke mutfağının kuzeyde ve güneyde farklılaşmasına yol açmakta. Ben burada sizlere İsviçre’yle bütünlemiş olan üç geleneksel yemekten bahsedeceğim.

Asıl şimdi gelelim işin en güzel yanına yani İsviçre mutfağında tadılması gereken üç geleneksel yemeğe. Genel olarak İsviçre mutfağına baktığımızda aklımıza ilk peynir ve en meşhur yemek olan ‘fondue’ geliyor. Size burada tattığım farklı lezzetleri anlatmadan önce biraz fondue’den bahsetmek istiyorum. Bildiğiniz gibi İsviçre Alp dağlarıyla çevrili olan soğuk bir ülke. Ülkede et (özellikle kurtulmuş et ve sosis),süt, peynir,patates ve ekmek en çok tüketilen besinler arasında. Hal böyle olunca ünlü fondue’nün buradan çıkması çok şaşırtıcı değil. Fondue asıl olarak birkaç özel peynirin ( orta tuzlu Gruyère ve Yumuşak bir peynir tipi olan Vacherin) eritilmesiyle hazırlanıyor. Peynirlerin eritilme sırasında bu karışıma sarımsak ve şarap eklenerek karışımın tadı arttırılıyor. Genelde İsviçreliler bu ağır yemeği kışın salatalık turşusu ve haşlanmış patatesle yemeyi tercih ediyorlar. Bu anlattığım geleneksel tarzdaki fondue tarifi yanında ülkede bir çok farklı tipte ( çin fondüsü,çikolata fondü ve domates fondüsü) fondue bulunmakta.

Sizlere fondue dışında yine bu ülke mutfağına ait olan farklı iki lezzetten yani Raclette ve Rösti’den de bahsetmek istiyorum. Yukarıda da bahsettiğim gibi geleneksel ülke mutfağında peynir ve patates en önemli bir yere sahip. Soğuk kış aylarında İsviçreliler fazla dışarı çıkamadıkları için evlerinde kalabalık misafirlerini ağırlamayı tercih ediyorlar. Ve bu gibi durumlarda en çok tercih edilen yemekler arasında fondue ve raclette yer alıyor. Raclette yine aynı fondue gibi peynirden oluşan ve fondue’ye göre daha hafif olan bir yemek. Raclette orta sertliğe sahip olan herhangi bir peynirden yapılıyor. Raclette’in klasik yöntemle pişirilmesinde özel bir alet kullanılıyor. Yarım ay şeklinde olan peynir kalıbını ızgaraya benzer bir aletin altında on dakika bekletiyorsunuz ve peynirin üzeri kızarıncaya kadar pişiriyorsunuz. Sonra pişen peyniri spatula yardımıyla tabağınızda bulunan patates, salatalık turşusunun üzerine bırakıyorsunuz ve Raclette’inizi afiyetle yiyorsunuz ☺ Buradan da anlaşıldığı gibi Raclette çok ağır bir yemek. Eğer bir gün yolunuz İsviçre’ye düşerse mutlaka bu iki farklı lezzeti burada tadın. Hatta imkanınız varsa dağlarla çevrili olan eski ve ünlü bir ortaçağ şehrinde Gruyere’de (fondünün ana malzemesi olan peynirin yapıldığı şehir) mutlaka fondue ve raclette’i tadın. Bu esnada size küçük bir hatırlatma yapmak istiyorum siz siz olun sakın fondue yerken soğuk birşeyler içmeyin. İçecek olarak mutlaka çay ya da beyaz şarap tercih edin çünkü sıcak olarak yediğiniz fondue üzerine soğuk bir şey içtiğinizde midenizde problem yaşayabilirsiniz.

Gelelim size son olarak bahsetmek istediğim yemeğe yani rösti’ye. Rösti İsviçre’de çok yenilen pratik bir yemek. Hatta avrupa’nın farklı mutfaklarında da röstiye rastlamak mümkün. Rösti patates ve soğan rendesinin yumurta ve unla karıştırılarak tavada pişirilmiş haline deniliyor. Kısacası başka bir deyişle patatesli omlet olarak da adlandırılıyor. Sizinde evinizde kolayca yapacağınız ucuz ve pratik bir yemek olan rösti İsviçreliler tarafından çok seviliyor.

No comments: