6.21.2013

Leave the World Behind you..


Bütün bu olanları, yaşananları geride bırakmak..
Anlık bile olsa her şeyi unutmak..
Zamanı durdurmak ve bu zamansızlığın tadını çıkarmak..
Tek istediğim bu...

Can we leave the world behind us?

Lune - Leave The World Behind from Stink on Vimeo.

6.10.2013

Evde Ebru Yapımı İçin Pratik Bilgiler



Sonunda evimde ebru teknemi açma cesaretini gösterdim. Caseret diyorum çünkü zor ve zahmetli bir iş evde Ebru yapmak.

Son 2 senedir Ayla Makas’tan Ebru dersleri alıyorum ve bu sanata olan ilgim giderek artıyor.
Aldığım dersler dışında, kendi evimde de ebru yapmaya devam etmek için sonunda gerekli malzemeleri aldım ve evde kendi minik atölyemi kurdum.



Evde ebru sanatını yapmak biraz meşakkatli bir iş. Öncelikle bunun için bir oda / balkon bulmanız lazım. Sonra da Ebru malzemeleri satan bir dükkana gidip tüm malzemelerinizi alabilirsiniz.

Bütçe?

Şunu söyliyim ki bu iş için en az 400 TL’lik bir bütçe ayırmak lazım, evet biraz fazla gibi geliyor ama aldığınız malzemeler size bayağ uzun süre ebru yapmanızı sağlayacak.

Peki malzemeler neler?

Ebru teknesi à ben eminönündeki bakırcılar çarşısından aldım. Baklava tepsisi ya da ebru teknesi için tepsi arıyorum dediniz mi hemen veriyorlar.. tanesi 25 TL ve en hesaplısı bu. Ebru malzemeleri satan özel dükkanlarda metal tekneler  90 TL’ye kadar çıkabiliyor.

Boyalar à Ayan Ebru’dan kullanıma hazır olan boyalardan aldım. Farklı boya alabileceğiniz yerlerde var ama ben herşeyi Ayan’dan aldım. Mavi, beyaz, siyah, sarı, yeşil başlangıç için ideal boyalar.

Fırça & Kitre & Öd & Biz Seti à bunları da Ayan’dan aldım.

Kavanoz à Ebru yaparken bir çok kavanoza ihtiyacınız olacak. Orta boy ve en minik boylardan mutlaka 8 er adet alın. Ayan’da var, piyasaya göre hafif pahalı. Çevrenizde mutlaka kavanoz satan dükkanlar vardır, oralardan da alabilirsiniz.

Kağıt à Şamua kağıt , yine Ayan ebrudan aldım.
Huni & tülbent & 5 litrelik bidon à artık bunlarıda bulun bir yerden  J

Gelelim, ebru tekenesini kurmaya J

Evde kurutma yöntemleri



İlk iş, kitre yapımı.
3 kaşık tepeleme deniz kadayıfını, 3 litre su ile karıştırın. Bunun için mutlaka ama mutlaka el mikseri kullanın. Göreceksiniz, deniz kadayıfını suya koyar koymaz topak topak olacaktır. Bu yüzden hemen mikser ile 10 – 15 dk topaklanma gidene kadar karıştırmanız gerekiyor.
Hazır olan kitreyi 5lt’lik bidona koyacaksınız bunun için de ilk önce bidonun ağızına tülbent ve huni yardımı ile kitreyi boşaltmanız gerekiyor. ( Eğer bu yöntem işe yaramazsa, diğer 2.yöntem çay süzgeci ile kitreyi süzmeniz) Yaptığınız kitreyi soğuk bir yerde – ben buzdolabına koydum – saklayın ve ertesi gün kullanmadan önce oda sıcaklığına gelince kullanmaya başlayın.
Unutmayın, kitre çok katı olmamalı, boza kıvamında olmalı. Değilse su ekleyin.

Gelelim boyaların hazırlanmasına...

Ebru sabır  ve emek işi.. evde teknenizi açtığınızda bunu çok yakından deneyimliyorsunuz...
Boyaları mağazadan alır almaz kullanamazsınız, boyaları pişirmek gerekiyor ve hazırlamak gerekiyor. Nasıl mı?
Size örnek olması amacıyla, battal için boya yapımını aktarıcam.

 Kitrenizi tekneye dökün.. 2 kavanoz alın ve 1. Kavanoza 2 yemek kaşığı boya koyun. Boyayı su ile karıştırın ( karıştırmak için boya fırçasını kullanabilirsiniz..) Orta büyüklükteki bir kavanozun yarısından fazlası kadar su koyun.
Ebru boyalarınızın kıvamını bulmak sizin denemelerinize bağlı ve kesin bir tarifi yok. Su ile karıştırdığınız boya içine 10- 15 damla öd ilave edin ve biz ile bu karışımdan biraz alıp kitre üzerine dökün. Boyanız çatlak çatlak olacaktır, ya da kumlu.. bu doğal. Eğer böyle ise içine su eklemeniz gerekir. Eğer boyanız ceviz kadar açılmıyor ise öd gerekir demektir..  boya hazırlanmasında öd ve su miktarları çok kritik bunlar sizin deneme yanılma yöntemiyle yapmanıza bağlı olan ayarlar, o yüzden tiyo veremiyorum J

Bu yapmış olduğunuz boya karışımının yarısını  ( boyanın rengi çok koyu olabilir) farklı bir kavanoza koyun. Şuan elinizde 2 ayrı boya kavanozu ve karışımı var. Battal için önemli olan ilk boyanın ikinciye göre hafif koyu olması lazım. İkinci boyanında ilkine göre daha çok açılması lazım. Bu dengeyi tutturduğunuzda boyalarınız hazırdır demek.
Yine hatırlatmak isterim, boya eğer teknede dibe çöküyorsa içine ÖD, eğer boya çatlıyorsa içine SU koymanız gerekli J

Boyanın tonunu tutturmak için bir çok kez denemek lazım...

Benim bazen boyaları hazırlamam 40dk sürüyor... teknenizin boyalara verdiği tepki her zaman değişik olabiliyor. Unutmayın, Ebru Sanatı sabır işi, emek işi... yılmamak ve tekrar tekrar denemek gerekiyor!


Şimdiden evde teknesini açanlara bol şanslar!